Telefon 726 992 444

Słód jęczmienny Wiedeński Viking Malt 25 kg

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 139,00 zł

Cena regularna:

139.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.7
Producent: Viking Malt
Kod produktu: 3D4D-56216_20210730094802

Opis

Słód jęczmienny Wiedeński Viking Malt 25 kg

Słód jęczmienny Wiedeński Viking Malt 25 kg produkowany w technologii podobnej do słodu pilzneńskiego, powstaje w suszarni z zielonego słodu. Proces ten różni się zwiększoną wilgotnością końcową (43-44%) oraz wyższą temperaturą suszenia (około 90-95°C). Efektem tych zmian jest delikatnie bursztynowa barwa brzeczki oraz intensywniejszy aromat w porównaniu do słodu pilzneńskiego. Słód ten doskonale sprawdza się w produkcji piw typu Vienna Beer, Amber Lager, Golden Ale, Oktoberfestbier, a także jako dodatek podkreślający smak piw jasnych. Słód jęczmienny Wiedeński Viking Malt jest stosowany w proporcjach od 70% do 100%. Barwa tego słodu, produkowanego w Słodowni Strzegom, mieści się w zakresie 7-12 °EBC.

Słód jęczmienny Wiedeński Viking Malt w porównaniu do słodu pilzneńskiego jest wytwarzany w nieco wyższej temperaturze, co przekłada się na ciemniejszą barwę i nieco słabszą aktywność enzymatyczną. Jego smak charakteryzuje się subtelną słodyczą i orzechowymi nutami.

Masa netto: 25 kg

Słód jęczmienny Wiedeński Viking Malt cechy produktu:

  • Barwa: cechuje się złotą lub lekko pomarańczową barwą, barwa 7-12°EBC.
  • Smak i Aromat: Subtelny, lekko słodki i orzechowy smak, który wyróżnia się na tle innych słodów.
  • Enzymy: działanie enzymów jest nieco słabsze niż w przypadku słodu pilzneńskiego
  • Jakość: Produkowany w renomowanej słodowni Viking Malt w Strzegomiu.
  • Zasyp: Może stanowić do 100% zasypu, ale zazwyczaj to około 70%.

Słód jęczmienny Wiedeński Viking Malt zastosowanie:

Idealny do pełnych, ciemniejszych lagerów w stylu monachijskim, nadaje piwu charakterystyczne aromaty razowego chleba i piękną ciemnozłotą barwę. Może stanowić nawet do 100% zasypu (choć zazwyczaj to około 80%). Pamiętaj o jego niskiej aktywności enzymatycznej przy tworzeniu receptury i krótkim czasie scukrzania - maks. 15 minut. Idealny do tworzenia piw takich jak Stout, Amber, Dark Lagers, Dark Beer, Dark Ale, Bock, IPA, Strong ALE, Wheat Beer.

Może stanowić do 100% zasypu, ale zazwyczaj to około 80%.

Słód jęczmienny Wiedeński Viking malt specyfikacja:

  • Wilgotność: max. 5%
  • Ekstrakt: min. 79% s.m.
  • Barwa: 7.0-10.0 °EBC
  • Wolny azot aminowy: min. 130 mg/l
  • Czas scukrzania: maks. 15 minut.

Sposób przechowywania:

Nieśrutowany słód najlepiej trzymać w miejscu chłodnym (poniżej 20°C), suchym (mniej niż 40% wilgotności) i wolnym od nieprzyjemnych zapachów. W takim środowisku zachowa swoje właściwości przez co najmniej rok. Unikaj kontaktu słodu z gorącymi powierzchniami i nie wdychaj jego pyłu. Jeśli chodzi o słód śrutowany, jego okres przechowywania to 2-4 miesiące.

Wybierając słód Viking Malt, stawiasz na wieloletnie doświadczenie i niezrównaną jakość. Marka zdobyła zaufanie piwowarów dzięki spójności i innowacyjności swoich produktów. Z Viking Malt, twoje piwo zyskuje profesjonalny charakter.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Telefon 726 992 444
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl