Piwo domowe Gozdawa Weizen Wheat (Pszeniczne) Gozdawa - Klasa Piwosz 1,7kg
Opis
Piwo domowe Gozdawa Weizen Wheat (Pszeniczne) Gozdawa - Klasa Piwosz 1,7kg
23 litry pysznego, domowego piwa górnej fermentacji, jasnozłota barwa, niska goryczka.
PIWO W STYLU PSZENICZNE - piwo górnej fermentacji. Jasnozłota barwa, niska goryczka. Do refermentacji użyć cukru. Leżakowanie minimum 10 dni.
SKŁAD ZESTAWU/BREWKIT: ekstrakt jęczmienny nachmielony, drożdże górnej fermentacji.
Sposób przygotowania:
Wszystkie użyte do fermentacji elementy należy umyć i wydezynfekować.
Drożdże z zestawu należy uwodnić w 100ml przegotowanej i ostudzonej wody (30+/-3stC). Odczekać ok. 30 min.
Pojemnik z koncentratem należy umieścić w garnku z gorącą wodą celem jego upłynnienia.
Do garnka wlać 2 litry wody i rozpuścić w niej 1 kg cukru ( lepiej glukozy, a najlepiej koncentrat słodowy niechmielony) Podgrzać i mieszając dokładnie rozpuścić składniki.
Całość wlać do pojemnika fermentacyjnego i uzupełnić zimną wodą do 23 litrów tak, aby temperatura brzeczki miała 20-24°C.
Zadać wcześniej uwodnione drożdże. Bardzo dokładnie mieszać 1-2 minuty celem napowietrzenia brzeczki.
Szczelnie zamknąć pojemnik fermentacyjny. W pokrywie pojemnika (korku) umieścić rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą.
Fermentacja najczęściej trwa 6-10 dni. Przy niższych temperaturach czas fermentacji może się wydłużyć. W celu stwierdzenia zakończenia fermentacji należy w pierwszej kolejności zaobserwować, czy z rurki fermentacyjnej nie wydobywa się gaz. Jeśli poziomy cieczy w rurce nie są na jednej wysokości, a pokrywa pojemnika jest wybrzuszona, to zapewne fermentacja jeszcze trwa. Jeśli nie ma oznak nadciśnienia w pojemniku uznajemy fermentację za zakończoną. Możemy także posłużyć się cukromierzem.
Piwo można zlać do innego pojemnik z nad osadu i zostawić na kilka dni "na cichą fermentację". Po tym czasie piwo rozlewamy do umytych, wydezynfekowanych butelek dodając ok. 4 g cukru (glukozy) na każde 0,5 litra piwa celem jego nagazowania w butelce (wtórna fermentacja). Kapslujemy. Wsypany cukier (glukozę) należy rozpuścić przechylając kilkukrotnie butelkę.
Przez pierwsze 5-8 dni przechowywać w temp 18-22 stC. Potem najlepiej leżakować piwo w temperaturze 18-23 stC w ciemnym pomieszczeniu. Trwałość nawet 2-3 lata !!