Piwo domowe Gozdawa Porter Bałtycki (Baltic Porter) 1,7kg





Opis
Piwo domowe Gozdawa Porter Bałtycki (Baltic Porter) 1,7kg
- piwo domowe w stylu porter, bardzo ciemne dolnej fermentacji o mocnej goryczce
PIWO W STYLU PORTER - Najciemniejsze piwo dolnej fermentacji. Ciemny kolor. Mocna goryczka. Gratka dla miłośników stylu. Brzeczkę należy delikatnie schłodzić po 48 godzinach, wstawiając do chłodniejszego pomieszczenia lub wystawiając na noc na balkon. Wystarczy temperatura poniżej 19 stopni. Do refermentacji można użyć cukru. Leżakowanie minimum 6 tygodni.
SKŁAD ZESTAWU/BREWKIT: ekstrakt nachmielony jęczmienny, drożdże dolnej fermentacji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20-25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
Brzeczkę wlej do fermentatora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 18-20°C,
Wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
Po 24/36 godzinach postaraj się delikatnie schłodzić brzeczkę do temperatury 14-18°C (np. wstawiając do zimnego pomieszczenia),Fermentacja trwa zazwyczaj 6-12 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną. Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3 - 5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.