Mały Browarnik - podstawowy zestaw z Brewkitem
Opis
Mały Browarnik - podstawowy zestaw z Brewkitem
Zestaw Mały Browarnik - podstawowy zestaw z Brewkitem daje wszystkim miłośnikom dobrego piwa możliwość wyprodukowania własnego niepowtarzalnego napoju. Oprócz akcesoriów do warzenia piwa zestaw zawiera również komplet surowców niezbędnych do stworzenia piwa dokładnie takiego, jakie lubisz. Zestaw do warzenia piwa z surowcami, dzięki załączonej do niego instrukcji, to szansa dla każdego początkującego browarnika na bezproblemowe przejście przez wszystkie etapy warzenia, a tym, którzy posiadają już doświadczenie, umożliwia eksperymentowanie i odkrywanie kolejnych tajników produkcji idealnego piwa.
Zestaw Mały Browarnik - satysfakcja i pasja
Posiadanie własnego zestawu do warzenia piwa z surowcami niesie ze sobą wiele korzyści. Oto najważniejsze z nich:
-
Zestaw Mały Browarnik umożliwia warzenie własnego piwa i tworzenie unikalnych receptur. Dzięki odpowiedniemu stosowaniu składników i proporcji uzyskasz piwo dopasowane do Twoich preferencji.
-
Proces warzenia piwa przy pomocy Zestawu Mały Browarnik jest fascynujący i daje wiele satysfakcji. Obserwowanie, jak piwo przechodzi przez kolejne etapy warzenia może stać się dla Ciebie prawdziwą przygodą. Tym bardziej, że gotowy już złocisty napój to doskonała okazja do podzielenia się swoim produktem z rodziną i przyjaciółmi.
-
Posiadając własny zestaw do warzenia piwa z surowcami masz pełną kontrolę nad składnikami i procesem tworzenia tego napoju. Dbając o prawidłowy przebieg warzenia uzyskasz produkt o wyższej jakości i o lepszym smaku od wielu komercyjnych piw.
-
W dłuższej perspektywie posiadanie własnego Zestawu Mały Browarnik może prowadzić nawet do sporych oszczędności finansowych. Koszt zakupu gotowego piwa często jest większy niż nakłady przeznaczone na produkcję własnego napoju. Nabywanie doświadczenia i wiedzy może prowadzić do całkowitej rezygnacji ze sklepowych piw, bo Twoje okaże się po prostu lepsze!
-
Warzenie piwa to pasjonujące hobby łączące ludzi z całego świata. Istnieje ogromna społeczność domowych piwowarów, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami, wskazówkami i recepturami. Możesz stać się jednym z nich!
Mały Browarnik - podstawowy zestaw z brewkitem - co wchodzi w jego skład?
Nasz zestaw do warzenia piwa Mały Browarnik składa się z kilkunastu elementów, które umożliwiają samodzielną produkcję piwa w domowych warunkach. Należą do nich:
1. Fermentory:
Fermentor z rurką fermentacyjną i kranikiem - naczynie wykonane z tworzywa sztucznego, które służy do przeprowadzania procesu fermentacji. Rurka fermentacyjna umożliwia ucieczkę dwutlenku węgla wydzielanego podczas fermentacji i zapobiega dostępowi do wnętrza powietrza.
2. Brewkit Coopers, czyli nachmielony ekstrakt słodowy - gęsty syrop z dodatkiem chmielu, nadaje piwu aromat oraz goryczkę
3. Termometr ciekłokrystaliczny - elastyczny pasek z ciekłym kryształem, który reaguje na zmiany temperatury. Może być naklejany na fermentor lub inny pojemnik, aby umożliwić kontrolę temperatury podczas procesu fermentacji.
4. Instrukcja - Szczegółowo rozpisany każdy etap warzenia piwa pomoże Ci w łatwy sposób rozpocząć całą przygodę
5. Miarka do cukru - używana jest do dokładnego odmierzania ilości cukru dodawanego do każdej butelki przed refermentacją. Pozwala to kontrolować poziom karbonizacji, czyli ilość dwutlenku węgla rozpuszczonego w piwie.
6. OXI - środek do dezynfekcji 100 g - preparat dezynfekujący używany do czyszczenia wszystkich narzędzi i sprzętu piwowarskiego wchodzącego w skład Zestawu Domowy Browarnik. Niszczy i hamuje wzrost mikroorganizmów, takich jak bakterie czy dzikie drożdże, które mogłyby zepsuć piwo.
7. Glukoza krystaliczna - dodatek używany do refermentacji piwa w butelkach. Glukoza krystaliczna stanowi źródło cukru, który drożdże mogą przekształcić w dwutlenek węgla i alkohol po rozlaniu piwa do butelek.
8. 50 kapsli - standardowe kapsle 26mm do zabutelkowania trunku w butelkach
9. Kapslownica młotkowa - ekonomiczna kapslownica służąca do zamykania trunku w butelkach
10. Areometr - przyrząd służący do pomiaru gęstości brzeczki. Pozwala oszacować zawartość cukrów w roztworze oraz ilość alkoholu w piwie po fermentacji.
* Drożdże - przeprowadzające fermentację przez zamienianie cukrów w alkohol i dwutlenek węgla. (są częścią brewkitu, schowane pod wieczkiem)
Zestaw Mały Browarnik - jak przy jego pomocy odbywa się warzenie piwa?
Proces domowego warzenia piwa można przy pomocy Zestawu Mały Browarnik podzielić na kilka kluczowych etapów. Oto one:
1. Zacieranie
Zacieranie polega na przygotowaniu brzeczki, czyli roztworu skrobiowego, który będzie podstawą do fermentacji. Słód rozdrabnia się i miesza z wodą w dużym garnku lub kadzi zaciernej. Temperatura podczas zacierania jest kontrolowana w celu aktywacji enzymów zawartych w słodzie przekształcających skrobię w fermentowalne cukry.
2. Filtracja
Po odpowiednim czasie zacierania, zazwyczaj po 1-2 godzinach, brzeczkę filtruje się, aby oddzielić składniki stałe od płynu.
3. Gotowanie brzeczki
Oczyszczona wskutek filtrowania brzeczka jest gotowana w dużym garnku. W tym czasie dodaje się chmiel, który nadaje piwu aromat i odpowiednią goryczkę. Gotowanie ma na celu sterylizację brzeczki oraz ekstrakcję składników chmielu. Po gotowaniu brzeczkę należy schłodzić schładzaniu.
3. Fermentacja
Schłodzoną brzeczkę przenosi się do fermentora, czyli specjalnego pojemnika (wiadra) przeznaczonego do fermentacji. To jedno z dwóch naczyń wchodzących w skład naszego Zestawu Mały Browarnik. Do brzeczki dodawane są drożdże piwowarskie, przekształcające cukry w alkohol i dwutlenek węgla. Fermentor, w którym odbywa się proces, jest szczelnie zamknięty, a rurka fermentacyjna umożliwia odprowadzanie dwutlenku węgla wydzielanego podczas fermentacji.
4. Rozlew i refermentacja
Po zakończeniu fermentacji piwo nadaje się do rozlewu. Delikatnie przelewa się je z fermentora zaopatrzonego w kranik do butelek, zwykle przy użyciu zaworka grawitacyjnego, który wchodzi w skład naszego zestawu do warzenia piwa z surowcami. Do każdej butelki dodaje się odpowiednią ilość glukozy krystalicznej w celu refermentacji i uzyskania odpowiedniego poziomu nagazowania. Ten dodatek służy stymulowaniu drożdży do ponownej aktywności, co prowadzi do wytworzenia dwutlenku węgla. Refermentacja w butelce pozwala na naturalne nasycenie piwa CO2 i tworzenie się odpowiedniej ilości piany.
5. Dojrzewanie i butelkowe starzenie
Butelki z piwem magazynuje się w miejscu o kontrolowanej temperaturze, niższej niż temperatura fermentacji. Piwo dojrzewa i ulega butelkowemu starzeniu przez określony czas. Starzenie butelkowe to proces, w którym napój rozwija swoje smaki i aromaty pod wpływem czasu, temperatury i innych czynników.
Do zestawu należy wybrać jeden z Brewkitów:
Brewkit Lager z australijskiego jęczmienia i tasmańskiego chmielu pozwala na stworzenie tradycyjnego australijskiego piwa o złocistym kolorze, orzeźwiającym smaku, białej pianie i kwiatowym aromacie.
Brewkit European Lager to inspiracja najlepszymi piwami typu Premium Lager z Europy północnej, cechujący się jasnym kolorem, białą pianą i lekko goryczkowym, orzeźwiającym smakiem.
Brewkit Stout pozwala na stworzenie pełnego, mocnego piwa o ciemnym kolorze, gęstej pianie i aromacie kawy, czekolady oraz ziaren z goryczkowym finiszem.
Brewkit Dark Ale z najwyższej jakości słodu i tasmańskiego chmielu pozwala na stworzenie pełnego, ciemnego piwa z nutą czekolady i goryczkowym finiszem