Telefon 726 992 444

Domowy Browarnik - zestaw z surowcami

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 349,00 zł 349.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.39064
Producent: -
Kod produktu: 502E-539FC

Opis

Domowy Browarnik - Zestaw z surowcami

 

 

Zestaw Domowy Browarnik daje wszystkim miłośnikom dobrego piwa możliwość wyprodukowania własnego niepowtarzalnego napoju. Oprócz akcesoriów do warzenia piwa zestaw zawiera również komplet surowców niezbędnych do stworzenia piwa dokładnie takiego, jakie lubisz. Zestaw do warzenia piwa z surowcami, dzięki załączonej do niego instrukcji, to szansa dla każdego początkującego browarnika na bezproblemowe przejście przez wszystkie etapy warzenia, a tym, którzy posiadają już doświadczenie, umożliwia eksperymentowanie i odkrywanie kolejnych tajników produkcji idealnego piwa.

 

Zestaw Domowy Browarnik - satysfakcja i pasja

Posiadanie własnego zestawu do warzenia piwa z surowcami niesie ze sobą wiele korzyści. Oto najważniejsze z nich:

  • Zestaw Domowy Browarnik umożliwia warzenie własnego piwa i tworzenie unikalnych receptur. Dzięki odpowiedniemu stosowaniu składników i proporcji uzyskasz piwo dopasowane do Twoich preferencji.

  • Proces warzenia piwa przy pomocy Zestawu Domowy Browarnik jest fascynujący i daje wiele satysfakcji. Obserwowanie, jak piwo przechodzi przez kolejne etapy warzenia może stać się dla Ciebie prawdziwą przygodą. Tym bardziej, że gotowy już złocisty napój to doskonała okazja do podzielenia się swoim produktem z rodziną i przyjaciółmi.

  • Posiadając własny zestaw do warzenia piwa z surowcami masz pełną kontrolę nad składnikami i procesem tworzenia tego napoju. Dbając o prawidłowy przebieg warzenia uzyskasz produkt o wyższej jakości i o lepszym smaku od wielu komercyjnych piw.

  • W dłuższej perspektywie posiadanie własnego Zestawu Domowy Browarnik może prowadzić nawet do sporych oszczędności finansowych. Koszt zakupu gotowego piwa często jest większy niż nakłady przeznaczone na produkcję własnego napoju. Nabywanie doświadczenia i wiedzy może prowadzić do całkowitej rezygnacji ze sklepowych piw, bo Twoje okaże się po prostu lepsze!

  • Warzenie piwa to pasjonujące hobby łączące ludzi z całego świata. Istnieje ogromna społeczność domowych piwowarów, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami, wskazówkami i recepturami. Możesz stać się jednym z nich!

Zestaw do warzenia piwa z surowcami - co wchodzi w jego skład?

Nasz zestaw do warzenia piwa z surowcami Domowy Piwowar składa się z kilkunastu elementów, które umożliwiają samodzielną produkcję piwa w domowych warunkach. Należą do nich:

1. Fermentory:

Fermentor z rurką fermentacyjną - naczynie wykonane z tworzywa sztucznego, które służy do przeprowadzania procesu fermentacji. Rurka fermentacyjna umożliwia ucieczkę dwutlenku węgla wydzielanego podczas fermentacji i zapobiega dostępowi do wnętrza powietrza.

Fermentor z kranikiem - pojemnik wyposażony w kranik, który ułatwia bezpośrednie rozlewanie piwa do butelek.

2. Zestaw słodów - odpowiednio dobrane słodu odpowiednie dla danego stylu piwa

3Chmiel - niezbędny składnik nadający aromat, goryczkę oraz smak

4. Wąż do rozlewu 1,5 m - elastyczny wąż o długości 1,5 metrów, który jest niezbędny podczas rozlewania piwa z fermentora do butelek. Zapewnia łatwy przepływ piwa bez utraty nadmiernych ilości dwutlenku węgla. 

5. Jodowy wskaźnik skrobi - wskaźnik chemiczny używany podczas zacierania w celu określenia końca tego procesu. Reaguje ze skrobią zmieniając kolor, co pozwala stwierdzić, czy w brzeczce pozostały jeszcze nieprzetworzone cukry.

6. Instrukcja - wszystkie niezbędne wskazówki jak uwarzyć piwo

7. Drożdże - odpowiednio dobrane drożdże do górnej jak i dolnej fermentacji

8. Filtrator z oplotu - używany do ułatwienia procesu filtracji brzeczki lub piwa. Posiada oplot, który zatrzymuje duże cząstki słodu, osady lub chmiel, pozwalając na przepływanie jedynie czystego płynu.

9. Miarka do cukru - używana jest do dokładnego odmierzania ilości cukru dodawanego do każdej butelki przed refermentacją. Pozwala to kontrolować poziom karbonizacji, czyli ilość dwutlenku węgla rozpuszczonego w piwie.

10. Kapslownica dwuramienna Greta + 50 kapsli - standardowa kapslownica służąca do zamykania butelek piwa. Posiada dwa ramiona, które pozwalają na pewne i skuteczne zakapslowanie butelek.

11. Glukoza krystaliczna - dodatek używany do refermentacji piwa w butelkach. Glukoza krystaliczna stanowi źródło cukru, który drożdże mogą przekształcić w dwutlenek węgla i alkohol po rozlaniu piwa do butelek.

12. OXI - środek do dezynfekcji 100 g - preparat dezynfekujący używany do czyszczenia wszystkich narzędzi i sprzętu piwowarskiego wchodzącego w skład Zestawu Domowy Browarnik. Niszczy i hamuje wzrost mikroorganizmów, takich jak bakterie czy dzikie drożdże, które mogłyby zepsuć piwo.

13. Termometr ciekłokrystaliczny - elastyczny pasek z ciekłym kryształem, który reaguje na zmiany temperatury. Może być naklejany na fermentor lub inny pojemnik, aby umożliwić kontrolę temperatury podczas procesu fermentacji.

14. Areometr - przyrząd służący do pomiaru gęstości brzeczki. Pozwala oszacować zawartość cukrów w roztworze oraz ilość alkoholu w piwie po fermentacji.

15. Zaworek grawitacyjny - niezbędny element podczas procesu rozlewania piwa do butelek. Zaworek grawitacyjny umożliwia kontrolowany przepływ piwa z fermentora do butelek, zapewniając wygodne rozlewanie i minimalizując dostęp powietrza.

16. Szczotka do mycia butelek - uniwersalna, wygodna w użyciu, z jej pomocą dokładnie umyjesz swoje butelki

17. Łyga piwowarska - specjalne mieszadło o większych rozmiarach umożliwiające dokładne i równomierne mieszanie wszystkich składników piwa w dużym garnku lub kadzi.

 

Zestaw Domowy Browarnik - jak przy jego pomocy odbywa się warzenie piwa?

Proces domowego warzenia piwa można przy pomocy Zestawu Domowy Browarnik podzielić na kilka kluczowych etapów. Oto one:

1. Zacieranie

Zacieranie polega na przygotowaniu brzeczki, czyli roztworu skrobiowego, który będzie podstawą do fermentacji. Słód rozdrabnia się i miesza z wodą w dużym garnku lub kadzi zaciernej. Temperatura podczas zacierania jest kontrolowana w celu aktywacji enzymów zawartych w słodzie przekształcających skrobię w fermentowalne cukry.

2. Filtracja

Po odpowiednim czasie zacierania, zazwyczaj po 1-2 godzinach, brzeczkę filtruje się, aby oddzielić składniki stałe od płynu.

3. Gotowanie brzeczki

Oczyszczona wskutek filtrowania brzeczka jest gotowana w dużym garnku. W tym czasie dodaje się chmiel, który nadaje piwu aromat i odpowiednią goryczkę. Gotowanie ma na celu sterylizację brzeczki oraz ekstrakcję składników chmielu. Po gotowaniu brzeczkę należy schłodzić schładzaniu.

3. Fermentacja

Schłodzoną brzeczkę przenosi się do fermentora, czyli specjalnego pojemnika (wiadra) przeznaczonego do fermentacji. To jedno z dwóch naczyń wchodzących w skład naszego Zestawu Browarnik Domowy. Do brzeczki dodawane są drożdże piwowarskie, przekształcające cukry w alkohol i dwutlenek węgla. Fermentor, w którym odbywa się proces, jest szczelnie zamknięty, a rurka fermentacyjna umożliwia odprowadzanie dwutlenku węgla wydzielanego podczas fermentacji.

4. Rozlew i refermentacja

Po zakończeniu fermentacji piwo nadaje się do rozlewu. Delikatnie przelewa się je z fermentora zaopatrzonego w kranik do butelek, zwykle przy użyciu zaworka grawitacyjnego, który wchodzi w skład naszego zestawu do warzenia piwa z surowcami. Do każdej butelki dodaje się odpowiednią ilość glukozy krystalicznej w celu refermentacji i uzyskania odpowiedniego poziomu nagazowania. Ten dodatek służy stymulowaniu drożdży do ponownej aktywności, co prowadzi do wytworzenia dwutlenku węgla. Refermentacja w butelce pozwala na naturalne nasycenie piwa CO2 i tworzenie się odpowiedniej ilości piany.

5. Dojrzewanie i butelkowe starzenie

Butelki z piwem magazynuje się w miejscu o kontrolowanej temperaturze, niższej niż temperatura fermentacji. Piwo dojrzewa i ulega butelkowemu starzeniu przez określony czas. Starzenie butelkowe to proces, w którym napój rozwija swoje smaki i aromaty pod wpływem czasu, temperatury i innych czynników.

 

Jak w pełni wykorzystać zestaw do warzenia piwa z surowcami Domowy Browarnik?

Nasze wskazówki zawarte w instrukcji dołączonej do Zestawu Domowy Browarnik pomogą Ci w stawianiu pierwszych kroków na drodze wytwarzania własnego piwa. Wszystkie elementy Zestawu z powodzeniem wykorzystasz też do dalszej nauki i eksperymentowania. Ułatwią Ci to oferowane w naszym sklepie produkty zgrupowane w działach: Surowce piwowarskieAkcesoria piwowarskie oraz Mycie i dezynfekcja.

Rozszerzeniu Twojej wiedzy posłuży również lektura dwóch publikacji:

  • Richard Lehrl: "Domowe warzenie piwa" Autor tego przewodnika udziela wskazówek dotyczących wytwarzania doskonałego piwa, dorównującego jakością znanym markom. Jeśli pragniesz cieszyć się własnoręcznie przygotowanym, jasnym piwem monachijskim, austriackim marcowym lub czeskim pilznerem, warto sięgnąć po ten podręcznik.

  • John J. Palmer: "Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego"Książka ta będzie towarzyszyć Ci na każdym etapie fascynującej podróży przez świat piwowarstwa. Stopniowo odkryjesz, jak z pełnym zrozumieniem przejść przez cały proces warzenia piwa w domowym zaciszu. Autor szczegółowo opisuje różne metody, począwszy od prostych gotowych zestawów, aż po zaawansowane techniki zacierania słodu.

 

Wszystkim nabywcom naszego zestawu do warzenia piwa Domowy Browarnik życzymy satysfakcji z nowego hobby. Jesteśmy pewni, że efekty Waszej produkcji przerosną wszelkie oczekiwania i wprowadzą w zachwyt rodzinę oraz przyjaciół.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Telefon 726 992 444
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl