Rozbudowany przewodnik, który przeprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces warzenia piwa.
nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 |
1. Wprowadzenie
2. Czym jest infekcja w piwie?
3. Jakie są przyczyny infekcji w piwie?
4. Jak zapobiegać infekcjom w piwie?
5. Jak wykryć infekcję w piwie?
6. Jak postępować, gdy piwo jest zainfekowane?
7. Przypadek studyjny: Piwo bez infekcji
8. Podsumowanie
Miód - ten słodki, złocisty nektar, który od wieków jest ceniony za swoje właściwości odżywcze i lecznicze, znalazł również swoje miejsce w świecie piwa. Jako jeden z najbardziej fascynujących dodatków do piwa
1. Wprowadzenie
2. Czym jest piwo IPA?
3. Dlaczego warto uwarzyć piwo IPA w domu?
4. Jakie składniki są potrzebne do uwarzenia piwa IPA?
5. Sprzęt potrzebny do warzenia piwa IPA w domu
6. Przepis na piwo IPA
7. Porady i triki
8. Podsumowanie
1. Wstęp
2. Czym jest piwowarstwo domowe?
3. z piwowarstwa domowego
4. Jak zacząć z piwowarstwem domowym
5. Podsumowanie
Istnieje różnica między warzeniem piwa, a warzeniem dobrego piwa, przysłowie o „nawarzeniu sobie piwa” nie wzięło się znikąd. Stworzenie smacznego domowego piwa nie jest trudne, pod warunkiem, że przestrzega się kilku podstawowych zasad.
Cechą polskich odmian chmielu jest bogactwo smaków ukryte w chmielowych szyszkach, na aromaty ukryte w poszczególnych odmianach wpływają metody uprawy, pogoda, czas zbioru, a nawet sposób suszenia i warunki przechowywania. Na tapecie znajdują się obecnie zarówno stare odmiany chmielu, które powróciły po latach zapomnienia, jak i te zupełnie nowe, których uprawa dopiero się rozwija. Różnią się między sobą poziomem goryczy, smakiem i towarzyszącymi mu aromatami.
Do stworzenia dobrego piwa potrzebne są odpowiednie składniki, wyposażenie, wiedza i odrobinę doświadczenia. Potrzebna jest też receptura i instrukcja, niestety nie ma jednego przepisu na idealne piwo, bo wszystko zależy od tego, jaki ma być efekt warzenia. Smak, zapach, a nawet poziom zawartości alkoholu w piwie osiąga się głównie dzięki odpowiedniej fermentacji. Ze względu na rodzaj fermentacji piwa można podzielić na te dolnej i górnej fermentacji, na czym polega różnica między nimi?
Uwarzenie dobrego piwa jest sztuką, ale piwowarstwo coraz częściej jest traktowane jako hobby. Do rozpoczęcia przygody i stworzenia domowego browaru rzeczywiście nie potrzeba wiele. Pierwsze kroki mogą nie być proste, jednak satysfakcja po pierwszym łyku samodzielnie uwarzonego trunku wynagrodzi wszelkie trudy. Co jest potrzebne do stworzenia dobrego, domowego piwa?
Picie piwa jest niezaprzeczalną przyjemnością, ale może również stać się sztuką. Podobnie jak w przypadku wina, podczas degustacji można raczyć podniebienie wieloma gatunkami piwa, a w każdym z nich odnaleźć niesamowite bogactwo smaków i aromatów. Jak zatem pić piwo, aby móc wydobyć z niego wszystko to, co najlepsze?