Telefon 726 992 444

Drożdże piwowarskie to niezbędny składnik w procesie warzenia piwa. W naszym sklepie znajdziesz szeroki wybór drożdży, które umożliwią Ci wyprodukowanie piwa o różnych smakach i aromatach.

W ofercie posiadam drożdże górnej fermentacji oraz dolnej fermentacji, pochodzące od renomowanych producentów. Drożdże górnej fermentacji pozwalają na produkcję piw typu ale, charakteryzujących się bogatym aromatem i owocowymi nutami. Z kolei drożdże dolnej fermentacji umożliwiają warzenie piw typu lager, w których dominuje lekka, chmielowa goryczka.

W sklepie goldenkeg.pl znajdziesz również drożdże specjalistyczne, takie jak drożdże do piw pszenicznych czy piw mocnych. Oferujemy także drożdże w płynie oraz w formie suchych drożdży.

Wybierając drożdże piwowarskie, warto zwrócić uwagę na ich wydajność, temperaturę fermentacji oraz odporność na alkohol.

Drożdże piwowarskie

Drożdże piwowarskie Fermentis SafLager™ S-23 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafLager™ S-23 saszetka 11.5g
Drożdże piwowarskie Fermentis SafLager™ S-23 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafLager S-23 to pierwszy na świecie szczep drożdży
dolnej fermentacji pochodzenia niemieckiego. W Europie jest to szeroko stosowany
komercyjnie szczep. Skutecznie odfermentowuje gęstą brzeczkę (nawet pow. 20°Blg).
Kłaczkowanie i osiadanie jest wysokie.


Zastosowanie: piwa dolnej fermentacji, piwa w stylu Dortmunder
Typ: suszone
Temperatura fermentacji: 12-15°C
Odfermentowanie: wysokie
Dozowanie: 11.5 g na 20 litrów piwa

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

20,60 zł

szt.

Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ US-05 saszetka 11.5 g

Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ US-05 saszetka 11.5 g
Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ US-05 saszetka 11.5 g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle US-05 są często wykorzystywane przez domowych
piwowarów od 10 lat (wcześniej drożdże nazywano US-56) oraz przez browary komercyjne,
posiadające w ofercie amerykańskie wersje IPA. Kłaczkowanie i osiadanie jest na średniej
stopie.


Zastosowanie: piwa amerykańskie, piwa w stylu AIPA, Double IPA, APA
Typ: suszone
Temperatura fermentacji: 12-25°C optymalnie 15-22°C
Odfermentowanie: średnie
Dozowanie: 11.5 g na 20 litrów piwa

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

12,50 zł

szt.

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ S-04 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ S-04 saszetka 11.5g
Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ S-04 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle S-04 górnej fermentacji, charakteryzują się silną
flokulacją i dużą szybkością fermentacji. W Polsce drożdże S-04 z wysokim powodzeniem
używane są przez piwowarów domowych oraz dużą część browarów rzemieślniczych
warzących piwa górnej fermentacji.


Zastosowanie: piwa górnej fermentacji, piwa typu ale, stout, piwa kondycjonowane w
beczkach i do fermentacji w zbiornikach cylindryczno-stożkowych
Typ: suche
Temperatura fermentacji: 18-22°C
Odfermentowanie: średnie
Dozowanie: 11.5 g na 20 litrów piwa

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

12,50 zł

szt.

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ S-33 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ S-33 saszetka 11.5g
Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ S-33 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAfe S-33 to drożdże górnej fermentacji. Noszą wysokie
stężenie alkoholu (11,5% obj.). Flokulacja tych drożdży jest niska. W Polsce drożdże S-33 z
wysoką skutecznością używane są przez piwowarów domowych oraz dużą część browarów
rzemieślniczych warzących piwa górnej fermentacji.


Zastosowanie: piwa specjalne, piwa belgijskie, białe piwa pszeniczne, piwa mocne, piwa
typu Koelsch, Altbier, piwo Grodziskiego
Typ: suche
Temperatura fermentacji: 15-20°C
Odfermentowanie: średnie
Dozowanie: 11.5 g na 20 litrów piwa

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

11,50 zł

szt.

Zmętniacz Fermentis Spring Blanche™ 100g

Zmętniacz Fermentis Spring Blanche™ 100g
Zmętniacz Fermentis Spring Blanche™ 100g

Zmętniacz Fermentis Spring Blanche™ 100 g - dodaj na początku leżakowania

Nasza dzisiejsza propozycja to zmętniacz Fermentis Spring Blanche™. Jest to produkt w formie ekstraktu drożdżowego, który bogaty jest w proteiny o różnych wagach cząsteczkowych. Dzięki temu, że oddziałują one na siebie, są w stanie wytworzyć trwałą, a jednocześnie stabilną zawiesinę, która sprawi, że Twoje piwa typu pszenicznego, Belgian Wit czy Hazy IPA będą wyglądać na idealnie mętne. Warto jednak pamiętać, że produkt ten najlepiej dodać z samego początku, gdy piwo zaczyna leżakować. Nie jest zalecane dodawanie ekstraktu Spring Ferm podczas procesu fermentacji. Oferowana nas propozycje dostępna jest w opakowaniach zawierających 100g zmętniacza.

Dawkowanie: Od 5 do 20 g na hL. Optymalna dawka to 10g/hL co powinno zapewnić stabilną zawiesinę na poziomie 20°EBC\

Opakowanie zawiera: 100 g zmętniacza.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 5 dni

Cena:

65,00 zł

szt.

Drożdże piwowarskie Fermentis SafLager™ W 34/70 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafLager™ W 34/70 saszetka 11.5g
Drożdże piwowarskie Fermentis SafLager™ W 34/70 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafLafer W 34/70 są przeznaczone przede wszystkim dla
oryginalnych lagerów. Rekomendowany do tego typu piwa stosowany jest na całym świecie.
Został wyhodowany w instytucie Weihenstephan w Niemczech. Kłaczkowanie i osiadanie
tych drożdży jest wysokie.


Zastosowanie: lagery wymagające ograniczoną ingerencję drożdzy w czystość nut
słodowych i chmielowych; piwa w stylu Pilsner, Vienna, Bock (Koźlak), Oktoberfestbier,
Schwarzbier.
Typ: suszone
Temperatura fermentacji: 12-15°C
Odfermentowanie: wysokie
Dozowanie: 11.5 g na 20 litrów piwa

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

23,10 zł

szt.

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ BE-256 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ BE-256 saszetka 11.5g
Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ BE-256 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SadAle BE-256 odznacza się dużą szybkością fermentacji i
silną produkcją estrów, a także tolerancją na wysoką zawartość alkoholu - do 11% oraz
wysoką zdolnością flokulacji. Stopień odfermentowania dla tych drożdży to 82-86%. Aromat
uzyskiwany przez użycie drożdży BE-256 jest subtelny i zrównoważony.


Zastosowanie: piwa w stylu belgijskim, piwa typu klasztornego
Typ: suche
Temperatura fermentacji: 12-25°C, zalecana: 15-20°C
Odfermentowanie: wysokie
Dozowanie: 11.5 g na 20 litrów piwa

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

17,60 zł

szt.

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ WB-06 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ WB-06 saszetka 11.5g
Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ WB-06 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle WB-06 sprawdzają się zarówno w warzeniu piw
pszenicznych jak i żytnich. Drożdże wprowadzaja do piwa nuty estrowe i estrowo-fenolowe
typowe dla piw pszenicznych (aromat bananów i goździków). Osiadanie i kłaczkowanie jest
wysokie. W Polsce używane z powodzeniem przez piwowarów domowych oraz przez wiele
browarów rzemieślniczych, w tym laureatow Konkursu Piw Rzemieślniczych - m.in. przez
Browar Piwna i Nowy Browar Szczecin (Złote medale KPR w kategoriii Hefeweizen).


Zastosowanie: piwa pszeniczne w stylu bawarskim, piwa w stylu Hefeweizen,
Dunkelweizen, Weizenbock (Koźlak pszeniczny), fermentacja tradycyjnych piww żytniuch
typu Roggenbier.
Typ: suszone
Temperatura fermentacji: 18-24°C
Odfermentowanie: wysokie
Dozowanie: 11.5 g na 20 litrów piwa

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

16,50 zł

szt.

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ K-97 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ K-97 saszetka 11.5g
Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ K-97 saszetka 11.5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle K-97 wydzielają niską zawartość estrów.
Odfermentowanie tych drożdży jest niskie, flokulacja jest silna. Drożdże K-97 są częstą
alternatywą dla klasycznych piw pszenicznych WB-06.


Zastosowanie: piwa górnej fermentacji, piwa pszeniczne w stylu belgijskim, np Witbier
Typ: suche
Temperatura fermentacji:15-20°C
Odfermentowanie: niskie
Dozowanie: 11.5 g na 20 litrów piwa

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

14,50 zł

szt.

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ BE-134 11,5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ BE-134 11,5g
Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ BE-134 11,5g

Drożdże piwowarskie Fermentis SadAle BE-134 mają owocowy profil smakowy z dodatkową
nutą przyprawową. W wysokim stopniu dokonują przemiany cukrów w alkohol, odznaczają
szybką fermentacją i niską flokulacją. Tolerują alkohol na poziomie 9-11%.


Zastosowanie: piwa w stylu belgijskim, piwa typu Saison
Typ: suche
Temperatura fermentacji: 18-28°C
Odfermentowanie: wysokie
Dozowanie: 11.5 g na 20 litrów piwa - przy brzeczkach gęstszych (pow. 15°Blg - należy
podwoić ilości drożdży).

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

14,40 zł

szt.

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ T-58 saszetka 11.5 g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ T-58 saszetka 11.5 g
Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ T-58 saszetka 11.5 g

Drożdże piwowarskie Fermentis SafAfe T-58 to drożdże górnej fermentacji. Aromat
wnoszony przez te drożdże jest ostro korzenny, nieco pieprzowy. Dobrze toleruje wysokie
stężenie w piwie - do 11,5%. Drożdże T-58 mają niską flokulację.


Zastosowanie: piwa świąteczne mocne, piwa w stylu Pumpkin Ale
Typ: suche
Temperatura fermentacji: 15-20°C
Odfermentowanie: średnie
Dozowanie: 11.5 g na 20 litrów piwa - przy brzeczkach gęstszych (pow. 15°Blg - należy
podwoić ilości drożdży).

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

11,00 zł

szt.

Właściwości drożdży suchych

Użycie suchych drożdży jest bardzo proste oraz nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy rozsypać drożdże na powierzchni sterylnej wody lub brzeczki o temperaturze 27°C ± 3°C (80°F ± 6°F) wziętej w ilości 10-krotnie większej niż masa drożdży. Pozostawić na 15 do 30 minut, a potem delikatnie mieszać przez kolejne pół godziny. Tak otrzymany krem zadawać do zbiornika fermentacyjnego. Alternatywnie, zadawać drożdże bezpośrednio do zbiornika fermentacyjnego, utrzymując temperaturę brzeczki powyżej 20°C (68°F). Stopniowo rozsypywać suszone drożdże po powierzchni brzeczki upewniając się, że drożdże pokrywają równomiernie powierzchnię brzeczki, tak aby nie powstawały zbrylenia. Pozostawić na 30 minut, potem wymieszać używając napowietrzania lub poprzez dodatek brzeczki.

 Właściwości drożdży płynnych

Dla bardziej zaawansowanych piwowarów polecamy płynne drożdże piwowarskie firmy Fermentum Mobile. Znajdziesz tutaj pełną gamę szczepów zarówno dolnej, jak i górnej fermentacji o ścisłej charakterystyce stylu. Do piw pszenicznych polecamy szczep FM 41 ''Gwoździe i banany'', nadający piwu aromaty dojrzałego banana, idealnie komponującego się z pszeniczną podbudową słodową.

W mocnych piwach belgijskich, takich jak Dubbel czy Tripel odnajdą się szczepy FM 25 oraz FM 26, które swoim profilem wpasowują się w ramy belgijskich stylów. Proces przygotowania płynnych drożdży do piwa jest nieco bardziej skomplikowany niż w przypadku suchych drożdży piwnych, ale efekt w postaci gotowego piwa, szczególnie w stylach nietypowych jest nieporównywalnie lepszy. Dzięki temu rekompensuje nam dodatkowy czas pracy przy płynnych drożdżach piwowarskich.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Telefon 726 992 444
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl